Webshop » Website vbrbelgium Octrooi Technologie » Paralight Ammunition VBR-Belgium Octrooi technologie

Paralight Ammunition VBR-Belgium Octrooi technologie

.
Deze technologie is beschermt met een octrooi en mag niet ingevoerd, verdeeld of geproduceerd worden zonder de schriftelijke toelating van VBR-Belgium
.Info pagina: Er is geen enkele munitie of munitieonderdeel verkrijgbaar bij VBR-Belgium!
History: Paralight Ammunition was de naam van een VBR-Belgium munitie project en werd later vervangen door VBR-Belgium.
Aparte penetrators en sabots zijn geen schroeven of bouten maar munitieonderdelen en vallen onder de Belgische wapenwet! 
munitiedoos45d75
Kaliber .45ACP-6mmAP Paralight (VBR-Belgium)
.
paralight-5-doosjes
.
De Paralight Ammunition maakte deel uit van het Belgische CRISAT project die ontwikkeld werd bij VBR-Belgium als antwoord op de vraag van de NAVO naar een nieuw wapen- en munitie systeem die de oude 9x19mm NATO munitie kan vervangen maar met een grotere efficiëntie tegenover een kogelwerende vest. Dit project omvat niet enkel en alleen een inzicht in de ontwikkelde munitie technologie maar eveneens een inzicht in de mogelijkheden van kogelwerende vesten.
.
Link naar Home page Paralight Ammunition
.
.
VBR-Belgium Octrooi
.
kob-2017-500
.
De technologie die voor dit soort pantserborende munitie ontwikkeld werd is beschermt door het Belgisch Octrooi Nr. 1015378A5 op naam van Rik Van Bruaene zaakvoerder VBR-Belgium.
Dit betekend dat deze of een gelijkaardige munitie die valt onder deze octrooibeschrijving niet door derden mag vervaardigd-, ingevoerd- of verdeeld worden in België zonder de schriftelijke toelating van Rik Van Bruaene!
.
fn-paralight
.
Het CRISAT proefpakket (20 lagen Kevlar + 1.6 mm Titanium) werd doorboord door een Paralight Ammunition patroon 9x19AP5.7mm in het labo van FN Herstal.
.
Link naar Paralight 9x19 mm project
.
.
45-paralight-2
.
Hoewel Paralight Ammunition hoofdzakelijk ontwikkeld werd voor het kaliber 9x19mm, mag men zich niet blind staren op het energie niveau van het 9x19 mm patroon. Andere kaliber zoals dit .45 ACP 6mmAP patroon hebben nog een hogere energie en beschikken over een nog groter boorvermogen. Een volkaliber staalkern kogel is absoluut niet te vergelijken men een sub kaliber penetrator. Vandaar ook de waarschuwing om een kogelwerende vest volgens de Duitse norm SK2 met voorzichtigheid te benaderen. Een kogelwerende vest is enkel geschikt om een Paralight patroon te stoppen op voorwaarde dat dit vooraf getest werd. Zachte kogelwerende vesten hebben geen enkel vat op de scherpe gehard staal penetrators die in de Paralight patronen gebruikt worden.
.
Link naar Paralight .45 ACP project
.
Zachte kogelwerende vesten
.
Verschillende NAVO landen gebruiken tegenwoordig het 9mm Parabellum m/39B patroon met staalkern omdat dit volkaliber pantser borend patroon zonder veel problemen 50 lagen Kevlar kan doorboren. Dit lijkt indrukwekkend omdat de meeste NIJ-3A kogelwerende vesten slechts over +/- 32 lagen Kevlar beschikken. Zachte kogelwerende vesten met meer dan 70 lagen Kevlar kunnen dan wel het pantser borend M/39B patroon stoppen maar zijn absoluut geen noemenswaardig obstakel voor een sub kaliber projectiel. De 6 mm penetrator die in het .45 ACP 6mmAP patroon geladen is kan zonder problemen 170 lagen Kevlar doorboren… Er is dus absoluut voorzichtigheid aangeraden met de keuze van een kogelwerende vest tegen AP munitie.
.
.
Betrouwbare bescherming tegen Paralight AP munitie.


triton-nij4standalone-1-002w30
.
Triton met 2 platen NIJ-4 Stand Alone
.
5-11-stand-alone-2-plaat-1
.
5.11 TacTec Plaat drager Zwart NIJ-4 Stand Alone
.
Enkel en alleen harde ballistische platen NIJ4 Stand Alone voldoen aan de technische eigenschappen om op een berekenbare manier een sub kaliber staalkern projectiel te stoppen omdat harde kogelwerende platen hun werking niet baseren op zachte soepele Kelvar. Bij harde ballistische platen NIJ-4 Stand Alone wordt de AP kogelpunt opgevangen in de plaat en gaat er dus niet doorheen. Met deze NIJ-4 Stand Alone platen vangt men ook AP projectielen van Kalashnikov geweren op. De Triton NIJ-4 Stand Alone plaatdrager kan vrijwel alle  courante AP projectielen opvangen tot het kaliber .30 (7.62mm)
.
dsc00843-2
.
Operator met 4 platen NIJ-4 Stand Alone
.
En plaatdrager met 4 kogelwerende platen NIJ-4 Stand Alone is een gekende plaatdrager voor militair gebruik en is dan ook een vrij berekenbare bescherming tegen sub kaliber staal kern projectielen. De Operator is een vrij comfortabele plaatdrager die zelfs discreet onder de kledij kan gedragen worden. 
.
.
VBR-Belgium geoctrooieerde doorboor eigenschappen
.
tekening10
.
Klein kaliber projectielen (1) hebben als groot nadeel dat ze vroegtijdig kunnen tuimelen waardoor hun boorvermogen onberekenbaar en beperkt is. Als typisch voordeel van de VBR-Belgium geoctrooieerde projectielen (2) is de eigenschap dat de penetrator zichtzelf recht tijdens het doorboren en niet kan tuimelen zolang het achterste gedeelte van de penetrator nog in de messing sabot zit. Hierdoor blijft de penetrator recht en vergroot men het boorvermogen.
.
vbremblem80-b
.
VBR-Belgium techniek van gecontroleerd fragmenteren 
.
9mmapprojectiel1
.
9AP5.7mm met ondiepe montage groef
9AP5.7mm met verschillende punthoeken en verschillende eigenschappen
9APF5.7mm  met diepe fragmentatie groef
.
apfprojetiel2
9APF5.7 projectiel
5.7APF penetrator
De twee fragmenten van de 5.7APF penetrator na penetratie
.
Doordat men de stalen penetrator voorziet met een diepe fragmentatie groef ontstaat er een zwakke plaats in de penetrator. Afhankelijk van de plaats van de fragmentatie groef en van het aantal fragmentatie groeven kan men bepalen op welke plaats de penetrator kan doorbreken tijdens het tuimelen. Hierdoor ontstaat er een gecontroleerde fragmentatie van de penetrator bepaald volgens de plaats en het aantal fragmentatie groeven.
.
tekening6
.
Typische eigenschap van VBR-Belgium projectiel waarbij de penetrator die na het doorbogen van een kogelwerende vest niet fragmenteert. Tekening als voorbeeld opgenomen in het VBR-Belgium octrooi.
.
tekening7
.
Typische eigenschap van VBR-Belgium projectiel waarbij de penetrator die na het doorbogen van een kogelwerende vest wel fragmenteert. Dit is een gecontroleerde fragmentatie van een projectiel waarbij de beide fragmenten ongeveer evenveel wegen en dezelfde penetratie diepte bereiken. Afhankelijk van de plaats van de fragmentatie groef kan men een fragment zwaarder maken waardoor dit fragment dan dieper kan penetreren. Tekening als voorbeeld opgenomen in het VBR-Belgium octrooi.
.
klei-apf-penetrator
.
Test van het eerste VBR-Belgium .45ACP6APF patroon in boetseerklei. De 6mm APF penetrator heeft eerst 3 mm titanium doorboord en daarna nog 20 lagen Kevlar alvorens te fragmenteren in boetseerklei. 
VBR-Belgium octrooi.
.

penetrators
.
Verschillende VBR-Belgium penetrators met montage groef of fragmentatie groeven voor het patroon 9x19AP5.7mm (APF)
.
Fragmenteren van Penetrators en Projectielen
.
parpatfra2-2
.
De penetrators van de VBR-Belgium projectielen zijn nauw verwant met monoblock projectielen. Monoblock projectielen zijn slechts uit één soort materiaal gemaakt zoals staal of een messing legering. Zoals de VBR-Belgium penetrators kunnen voorzien worden van een of meerdere fragmentatie groeven, kunnen ook monoblock projectielen voorzien worden van fragmentatie groeven.

.kaartfoto7
Verschillende soorten AP en B2F patronen
.
.
5.7x28 mm Gecontroleerd Fragmentatie
.


    Loading...